بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه پیش از ظهر امروز در نشست خبری خود با اصحاب رسانه ضمن تبریک فرارسیدن عید قربان و روز عکاس گفت: هفته دولت را در پیش دارم. آرزو میکنم دولت جمهوری اسلامی به نحو احسن به خدمات خود ادامه دهد. در یک سال گذشته وزارت امور خارجه تلاش بسیاری داشت تا از حقوق ملی و تمامیت ارضی و استقلال کشور و منافع مردم دفاع کند. ما دستاوردهای خوبی داشتهایم.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه درباره شکایت بسیاری از افراد از نوع برخورد سفارتخانههای خارجی با متقاضیان دریافت ویزا به ویژه سفارتهای ایتالیا و آلمان اظهار داشت: سفارتخانههای خارجی موظف هستند حقوق شهروندان ایرانی را رعایت و خدمت خود را ارائه دهند. درباره این دو سفارتخانه، در حال بررسی هستیم و پس از بررسیها قضاوت خواهیم کرد. توصیه ما به سفارتخانهها حفظ حرمت شهروندان ایرانی و ارائه خدمات کنسولی است.
قاسمی ادامه داد: گامهای خوبی در گذشته برداشته و امیدواریم وضعیت بهتر شود.
وی درباره اینکه خطوط قرمز مطرح شده در بیانات رهبری که فرمودند برخی از خطوط قرمز ما در مذاکرات رعایت نشد، تصریح کرد: من بیانات رهبری را تفسیر نمیکنم. اینکه خطوط قرمز چه بودهاند و تا کجا رعایت شده، باید با دقت صحبت کرد. من در این باره اظهارنظری نمیکنم ولی تیم مذاکرهکننده همواره سعی داشتهاند رهنمودهای ایشان را به شدت انجام دهند و در تماس دائم بودهاند و هیات نظارت بر برجام به عنوان مرجع تصمیمگیر در روند مذاکرات اشراف داشته است. در مجموع، بیانات رهبر انقلاب دقیق و متین است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره عمدی بودن آتشسوزی هورالعظیم توسط طرف عراقی خاطرنشان کرد: این بحث فنی است و بهتر است این موضوع را از سازمان محیط زیست پرسید. در این موضوع تماسهایی میان دو وزارتخانه انجام شده و پیگیریهایی از طریق سفارتخانه ما در بغداد انجام شد.
قاسمی درباره تشکیل گروه اقدام ایران توسط وزارت امور خارجه ابراز داشت: این نوع رفتار و اقدامات یا تبلیغات در ادامه سیاستهای دیرپای خصمانه ایالات متحده است که استمرار پیدا کرده است. ما این اقدام را بیشتر از جنبه جنگ روانی و جنگ اقتصادی تحلیل میکنیم. این اقدام، با همه موازین شناخته شده بینالمللی مغایر است که با زندگی ایران خصمانه است که راه به جایی نمیرسد زیرا با مقاومت مردم ایران این اقدامات خنثی میشود.
وی ادامه داد: من این اقدام را بیشتر جنگ روانی میدانم که توسط تیم جنگطلب و افراطی دولت امریکا دنبال میشود. از سوی دیگر، این اقدام همزمان با ۲۸ مرداد است و تداعیگر اقدامات مداخلهجویانه و خصمانه امریکا است.
این دیپلمات عالیرتبه کشورمان درباره آخرین رایزنیهای ایران و اروپا و خروج شرکتهای اروپایی از کشور بیان کرد: آن چیز که ما به آن اتکا داریم، توان ملی ایران و ظرفیتهای مردمی است. این مهمترین عاملی است که باید به آن توجه داشت و بعد به همکاریهای خارجی توجه کرد. در بحث همکاریهای ایران و اروپا، موازین سیاسی اتحادیه اروپا بسیار روشن است.
قاسمی افزود: هم در باره اروپا و هم چنین و روسیه در همکاریهای اقتصادی در دوران خروج امریکا از برجام شاهد پیشرفتهایی هستیم و گامهای بیشتری تا امروز برداشته شده است. به دلیل تعطیلات ماه اگوست، شاید ما با کندیهایی روبهرو بودهایم و از سرعت روند کار رضایت کامل را نداریم و مصرانه خواستاریم این کشور با جدیت بیشتر و سرعت بهتر به کارشان ادامه دهند.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره آخرین روند مذاکرات ایران و افغانستان درباره دستیابی به سند جامع همکاریها یادآور شد: کمیتههای پنج گانه به تفاهمات اولیه رسیدهاند. در پایان کار این کمیته باید وارد مذاکرات جدیتری با برای تنظیم سند همکاریها میان دو کشور باشیم. ما وارد اتمام کار این پنج کمیته شدهایم. در این باره، باید هیاتهایی در سطوح لازم با اختیارات کافی میان دو کشور تبادل شود. فعلا در این باره در حال رایزنی هستیم.
قاسمی اضافه کرد: فکر میکنم تاریخ دقیقی برای سفر هیات افغانستانی به تهران مشخص نیست ولی از موضوعات جدی است که روی میز طرفین است. سند این همکاری گام بلندی در روابط دو کشور است زیرا برخی از مسائل از موضوعات مورد اختلاف جدی دو کشور در سالهای گذشته بودهاند.
وی درباره گلایههای نمایندگان مجلس درباره مذاکرات خزر و اینکه آیا وزارت امور خارجه باید نمایندهای را در مذاکرات با خود میبرد؟ بیان کرد: کنوانسیون دریای خرز یک موضوع پیش پا افتاده یک شبه و یک هفتهای نبوده است تا در یک سفر و رفت و آمد کوتاه حل و فصل شود بلکه این کنوانسیون حاصل ۲۱ سال مذاکره با دولتهای متعدد و متفاوت است. در واقع این کنوانسیون حاصل یک تلاش دیرپا و سنگین میان ایران و دیگر کشورهای ساحلی خزر است.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور با بیان اینکه سال گذشته به تفاهمات اولیه درباره این کنوانسیون رسیدیم، گفت: باید زمانی برای امضای این کنوانسیون تعیین میشد. این تاریخ از گذشته تعیین شده بود و در نهایت کار اساسی صورت گرفت. اصولا کارهای موفق در ایران گاهی با جنگ روانی و گاهی با رویکردهای مغرضانه و گاهی با نقدهای دلسوزانه روبهرو میشود.
قاسمی ادامه داد: اینکه در طول ۲۱ سال گذشته و درچه دولتهایی، نمایندگان مجلس نیز حضور داشتهاند، باید بررسی شود ولی هیچ کشور و گروهی در حین مذاکره، نمیتواند اخبار مذاکره را منتشر کند. این یک اصل ساده و بدیهی است زیرا این موضوع میتواند موجب سواستفاده خارجی شود. با این وجود ما در طول دو هفته گذشته در این باره زیاد گفتهایم و اطلاعات لازم را در اختیار آنها قرار دادهایم.
وی با تاکید بر اینکه حق مجلس است که بداند و از آگاهیهای لازم برخوردار شود، اظهار داشت: سعی کردهایم نمایندگان را در جریان امور قرار بدهیم. بازهم توضیح خواهیم داد. نکته قابل توجه این است که هر پنج کشور، برای امضا کنوانسیون را در اختیار مجلس قرار دهند تا به تصویب مجلس برسد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اظهارنظر مرکل درباره توان موشکی ایران تصریح کرد: خانم مرکل حق دارد نظرات خود را بیان کند. خانم مرکل درباره مسائل موشکی واقف است که این موضوع با برجام ارتباطی ندارد و اینکه ما درباره مسائل موشکی و سایر موضوعات نظرات خود را به صراحت بیان کردهایم. توان موشکی از جمله مسائل غیرقابل مذاکره است زیرا به توان دفاعی کشور بازمیگردد.
قاسمی درباره اقدامات ایران برای خنثیسازی «گروه اقدام ایران» توسط ایالات متحده خاطرنشان کرد: امریکا با خروج از برجام – که با تحلیل غلطی صورت گرفت و انتظار داشت این اقدام با همراهی جهانی توام شود – با شکست روبهرو شد بنابراین سعی میکند با اعزام هیاتها و ایجاد جنگ روانی سعی کند محدودیتهایی برای ایران در همکاریهای اقتصادی با کشورهای مختلف ایجاد کند ولی جهان، جهان دیکته گفتن دیگران نیست. باید جنبه جنگ روانی آن را مدنظر داشت.
وی افزود: من فکر میکنم با توان ایران و درایتی که وجود دارد این سیاستها به نتیجه نمیرسد و با شکست مواجه خواهد شد هرچند که میتواند مشکلاتی ایجاد کند ولی میتوانیم از این مرحله عبور کنیم.
این دیپلمات عالیرتبه کشورمان درباره مناسبات ایران با کشورهای همسایه به ویژه پاکستان و ترکیه ابراز داشت: سیاست اصولی ایران در سیاست خارجی نسبت به همسایگان روشن است. ما همواره خواهان روابط مسالمتآمیز، دوستانه و برادرانه با همه کشورها خواهیم بود. فکر میکنیم در سایه این نگاه میتوانیم با یک منطقه امن، باثبات و آماده برای جهش اقتصادی مواجه شویم.
قاسمی با اشاره به برگزاری انتخابات در کشورهای منطقه بیان کرد: اینکه در کشورهای همسایه انتخابات برگزار میشود، علامت بسیار خوبی برای مجموعه منطقه است که از آن استقبال میکنیم. من مجددا انتخاب عمران خان برای نخستوزیری را به ایشان و ملت پاکستان تبریک عرض میکنم و امیدوارم همکاریها بیش از گذشته توسعه یابد و پاکستان بر معضلاتی که وجود دارد، فائق شود و ما با یک پاکستان مقتدرتر و توسعهیافتهتر باشیم.
وی اضافه کرد: توسعه روابط ایران و ترکیه در سالهای گذشته به وضوح قابل مشاهده است. این روند را ادامه خواهیم داد. سیاست تحریمی امریکا سعی میکند با بازگشت به دوران قرون وسطایی از روشهای روزمدارانه برای پیشرفت اهداف خود نسبت به کشورهای دیگر استفاده کند. مشکلاتی برای ترکیه وجود دارد ولی مردم این کشور برای این مسائل فائق میآیند و دولتهای دو کشور در عرصه گوناگون همکاریهایمان را تداوم خواهیم بخشید.