این کلیت نخستین فراخوان رسانهای علیه ترامپ است که از سوی روزنامه بوستون گلوب به راه افتاده و تاکنون 70 سازمان رسانهای امریکایی آمادگی خود را برای شرکت در آن اعلام کردهاند و انتظار میرود تا روز پنجشنبه هفته جاری (16 آگوست) که روز اجرای این فراخوان است، رسانههای بیشتری به این رویداد بپیوندند.
بهگزارش «ایران» به نقل از سایت روزنامه واشنگتن پست، ترامپ یک ماه پساز آنکه بهعنوان رئیس جمهوری امریکا سوگند یاد کرد، به رسانههای خبری کشورش برچسب «دشمن مردم امریکا» را زد و اکنون بیش از 19 ماه است که این جنگ لفظی بیوقفه علیه سازمانهای خبری ادامه دارد و به تعبیر بوستون گلوب، گویی ترامپ 72 ساله یک مسلسل به دست گرفته و بهصورت یکجانبه تمام رسانهها را به رگبار میبندد. به گفته تحلیلگر سیانان، در سالی که گذشت ترامپ از عبارتهای «اخبار جعلی»، «روایتهای جعلی»، «رسانههای جعلی» یا «نظرسنجیهای جعلی» بیش از 400 بار استفاده کرده است. از این رو، شورای سردبیری روزنامه بوستون گلوب یک فراخوان رسانهای علیه ترامپ راه انداخته و از تمام روزنامههای ایالات متحده خواسته است در روز 16 آگوست (پنجشنبه هفته جاری؛ 25 مرداد) پاسخ این اهانتهای ترامپ را با بهترین سلاحی که در دست دارند؛ یعنی صدای واحد جمعی بدهند و در این روز همگی، سرمقالهها و یادداشتهای خود را به جنگ لفظی ترامپ با رسانهها اختصاص دهند. به گزارش آسوشیتدپرس، بوستون گلوب تاکنون موفق به جذب 70 روزنامه در این فراخوان شده است که در میان آنها از روزنامههای کلانشهرهای ایالات متحده نظیر «میامی هرالد» و «دنور پست» گرفته تا هفتهنامههای کوچک با شمارگان 4 رقمی دیده میشود.
دلیل اینکه بوستون گلوب در این فراخوان رسانهای از یادداشت و سرمقاله نویسان مستقل و بدون وابستگی به گزارش نویسان و سردبیران روزنامهها، دعوت به تولید مطلب کرده این است که شبهه غرض ورزانه بودن مطالب را از بین ببرد.
موافقان و مخالفان فراخوان رسانهای علیه ترامپ
این فراخوان در واقع در نتیجه بحثهایی مبنی بر اینکه رسانه باید در پاسخ به حملات لفظی رئیس جمهوری چه کند، شکل گرفته است. در این بحثها برخی معتقدند، رسانه باید کاری انجام دهد و عدهای میگویند، رسانه نباید واکنشی نشان دهد و فقط باید کار خودش را که اطلاعرسانی است انجام دهد.
بهعنوان مثال مارتین بارون، سردبیر واشنگتن پست میگوید: «ما با دولت در جنگ نیستیم ما داریم کار خودمان را میکنیم. اگر هیلاری کلینتون هم در رأس قدرت بود ما با همین رویکرد گزارشگری پرحرارت کارمان را میکردیم.» واشنگتن پست هنوز درباره تصمیمش برای ملحق شدن به فراخوان رسانهای بوستون گلوب اظهارنظری نکرده و شورای سردبیری آن تنها به این جمله بسنده کرده است که «ما پیشتر به حملات لفظی ترامپ به رسانهها واکنش نشان دادهایم.» اما جی روزن، استاد روزنامه نگاری و منتقد مطبوعاتی معتقد است، دفاع کردن روزنامه نگاران از خودشان نه تنها اتفاق بدی نیست بلکه در راستای هدف اصلی روزنامه نگاری که همان بیان حقیقت است، میباشد.
«مارجوری پریتچارد»، یکی از مقامات روزنامه بوستون گلوب نیز در مصاحبه با آسوشیتدپرس گفته است: «ما دشمن مردم نیستیم. شاید رسانهها ادبیاتهای متفاوتی داشته باشند اما دست کم همهمان میتوانیم بر سر این موضوع اتفاق نظر داشته باشیم که این حملات [حملات لفظی ترامپ] نگرانکننده است.»
خطر امنیت جانی خبرنگاران
برخی تحلیلگران نیز که در این بحثها شرکت کردهاند، به حادثه ماه ژوئن کشته شدن 5 نفر در حمله به دفتر روزنامه «کپیتال گازته» در «آناپولیس» مریلند اشاره کردند و گفتند، اظهارات ضدرسانهای ترامپ در بروز چنین حوادثی نقش دارد. هفته گذشته نیز «برت استفان»، ستون نویس روزنامه نیویورک تایمز سخنان ضدرسانهای ترامپ را «تحریک کننده» توصیف کرد و یک فایل صوتی را که از یک فرد ناشناس برایش ایمیل شده بود و حاوی جملات تهدیدآمیز بود به اشتراک گذاشت. این متن تهدیدآمیز از این قرار بود: «هی برت فکر میکنی قلم از شمشیر قدرتمندتر است یا سلاح از قلم؟ من سلاح حمل نمیکنم اما اگر ما تیراندازی به تو را آغاز کنیم میترسم نتوانی مثل حالا وراجی کنی.»
این اتفاقها در حالی است که ترامپ هفته گذشته در یک سخنرانی سیاسی در پنسیلوانیا به مخاطبان خود گفت: «رسانهها جعلی هستند؛ اخبار جعلی نفرت انگیز. او از جمعیت پرسید: «چه بلایی بر سر گزارشگری صادقانه آمده است. او سپس با انگشت گروهی از خبرنگاران را که در حال پوشش سخنرانیاش بودند نشان داد و گفت: «آنها این اتفاق [سخنرانی] را گزارش نمیکنند. آنها فقط دارند داستان میسازند.» بنا بر گزارش نیویورک تایمز، اخیراً نیز رئیس جمهوری امریکا وقتی دید در هواپیما تلویزیون مقابل همسرش روی شبکه سیانان تنظیم شده، بشدت خشمگین شد.
محکومیت نژادپرستی با یک سال تأخیر
البته رئیس جمهوری امریکا علاوه بر مواضع خطرناکی که علیه رسانههای کشورش دارد، در موضوعات دیگری نظیر مهاجران، اقلیتهای نژادی و مذهبی و... نیز در 19 ماه گذشته اظهارنظرهای تحریکآمیز و خطرناکی کرده که پیامدهای عینی هم داشته است. حادثه شارلوتزویل که دیروز یکشنبه نخستین سالگرد آن برگزار شد، یکی از این نمونه هاست. سال گذشته در روز 12 آگوست در خیابان شارلوتزویل ایالت ویرجینیا یک مرد جوان سفید پوست افراطگرا با خودرو به تجمع سیاهپوستان معترض حمله کرد و چندین نفر را زخمی و یک زن را کشت. دیروز به مناسبت نخستین سالگرد این حادثه خونین صدها ناسیونالیست سفیدپوست و مخالفان آنان در واشنگتندیسی تجمع کردند و شعارهای تند علیه یکدیگر سردادند.
ترامپ نیز که سال گذشته در روز حادثه با موضعگیری مغرضانه؛ بدون آنکه اقدام افراطی ناسیونالیستها را محکوم کند، با استفاده از عبارت «هر دو طرف» عامل این حادثه بودند، واکنشهای منفی بسیار تندی را دریافت کرده بود، دیروز و در سالروز شارلوتزویل گویی از خوابی عمیق بیدار شده باشد، «هرگونه نژادپرستی» را بشدت محکوم کرد. مایک پنس، معاون او و ایوانکا ترامپ، دختر رئیس جمهوری نیز در سالروز حادثه شارلوتزویل نژادپرستی و خشونت را محکوم کردند. ایوانکا گفت، «برتری طلبی سفیدپوستان، نژادپرستی و نئونازیسم» را بشدت محکوم میکند.